úterý 10. ledna 2017

Žitné perníčky


INFORMACE


  • počet kusů dle tvarů – mně vyšly 2 plechy
  • pečené
  • skladujte v chladu v uzavřené nádobě – ne v lednici


SUROVINY


  • žitná mouka – 225 g
  • sypké sladidlo dle chuti – 50 g
  • vejce – 1 kus + 1 kus na potření
  • máslo – 50 g
  • jedlá soda – 1 ČL
  • perníkové koření – 1 ČL
  • med – 3 PL


POSTUP


Smíchejte mouku, sladidlo, vejce, máslo, sodu, perníkové koření a med. Vypracujte hladké těsto, dle potřeby přidejte trochu mouky, a nechte do druhého dne v chladu odpočinout. Druhý den vyválejte těsto asi 3 mm vysoké a vykrajujte vánoční tvary. Perníčky pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a pečte cca 6-7 minut při 180 °C. Po vychladnutí můžete zdobit. Perníčky jsou ihned měkké, takže nemusíte čekat a můžete se do nich hned pustit. J

Přeji dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Fajn recept, uložím si ho a snad na něj někdy přijde řada. Mám totiž perníčky ráda v jakémkoliv ročním období.

    OdpovědětVymazat